Specijaliteti

Inćuni u limunu i kaparima

Ocistite i filetirajte 1kg incuna, pa odvojite od kostiju i kraljeznice s obje strane. Tada filete potopite u sok od limuna na 20 min.Izvadite tada ribu i zacinite s 1 zlicom kapara, 1 1/2 dcl maslinova ulja,posolite i popaprite,pa sluzite dobro ohladjeno u hladnjaku.
Stari dalmatinski ribarski recept

Pašticada

Jedan govedji orah od oko 2kg nabodite trakama slanine i mrkve,pa ostavite preko noci u marinadi od razblazene kvasine i vina. Ocijedite ga i dugo pecite i pirjajte u velikoj zdjeli na posteljici od 2 ribane mrkve,1 ribane kapule,sve dok meso ne dobije tamnu koricu, a umak zamraci.Tada izvadite meso i narezite na pravilne ploske i vratite u umak koji ste u medjuvremenu protisnuli i potom u njega dodali 2 zlice koncetrata od rajcice, 5 klincica, 1 zlicicu naribanog muskatnog orascica, 10 otkostenih suhih sljiva,soli i papra. Pirjajte odlijevajuci 1dcl proseka, 2 dcl crnog vina dok se sve ne prozme, meso sasvim ne omeksa,a umak postane gust i gladak. Sluzite s domacim njokima.
Dalmatinski recept bizantskog podrijetla

Poljički soparnik

Od tijesta koje ste umijesali od 1kg brasna,2dcl vode i soli te pustili da malo odstoji razvaljajte dva jednaka tanka dijela od oko 80 cm u promjeru. Jednu stranu pospite slojem od 2kg sjeckane blitve i 1 strucka petrisimula, moze i malo kapule i friske ljutike, sve promijesano s 1dcl maslinova ulja.Posolite,pa pokrijte drugim dijelom tijesta i sasvim zatvorite na rubovima. Oprezno spustite soparnik s drvene okrugle daske na vrelo ognjiste. Pokrijte pepelomi sitnim zarom.Tijekom pecenja nekoliko puta ga probodite vilicom tako da se ne stvaraju veliki mjehuri. Kad je soparnik gotov nakon 10 minuta,otresite pepeo s kore i usjajite maslinovim uljem. U nuzdi soparnik mozete pripremiti i u okruglom limu i pecnici. Uvijek se sluzi izrezan  na rombove.
Stari izvorni recept iz Poljica


Webdesign & code by KOLAPS.net © 2010 Konobe.hr / info@konobe.hr